دستورالعمل رتبه بندی امتیازات ارزشیابی مطالعات بزرگ همگروهی آینده نگر (کوهورت) با هدف افزایش شفافیت و امکان صحت سنجی اطلاعات مورد بازبینی قرار گرفت و جهت ارزشیابی کوهورت 1401 مورد سنجش قرار خواهد گرفت.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، دکتر پناهی با بیان این مطلب تصریح کرد: در حال حاضر در ارزشیابی مطالعات کوهورت 31 دانشگاه شامل 84 مطالعه مورد سنجش قرار گرفتند که از این تعداد 10 دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اصفهان، ایران، تهران، شهید بهشتی، شیراز، قزوین، گلستان، گیلان و مازندران به صورت مشترک بالاترین امتیاز را کسب کردند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه وجود چالش هایی در شیوه ارزشیابی مطالعات بزرگ همگروهی آیندهنگر (کوهورت) بازبینی آن را الزامی می سازد، اظهار داشت: با هدف رفع نگرانی های مقام عالی وزارت و افزایش میزان شفافیت عملکرد برنامه های کوهورت دستورالعمل رتبه بندی امتیازات ارزشیابی مطالعات بزرگ همگروهی آیندهنگر را مورد بازبینی قرار دادیم. در کمیته علمی ساختار و ماموریت های شبکههای تحقیقاتی به تبیین روش ارزشیابی این مطالعات بر اساس اثرگذاری، برون دهی، انطباق با اهداف و جمعیت تحت پوشش پرداخته شده است.
وی، مهمترین هدف مطالعات کوهورت را ارتقای بستر خدمات بهداشتی در کشور از طریق پیشنهاد روشهای عملی جهت پیشگیری بیماریهای غیرواگیر و مزمن در نظام سلامت دانست و اظهار داشت: انتظار میرود از طریق مطالعات کوهورت به مهمترین روش های پیشگیری از بیماری های مزمن مانند قلب و عروق، سرطان، بیماریهای مزمن کلیه، کبد، ریه و اعصاب و غیره از طریق بررسی عوامل خطر در کشور دست یابیم.
دکتر پناهی ادامه داد: همینطور مطالعات بزرگ همگروهی آیندهنگر باید با انجام مطالعات مداخلهای از این بیماریها با تاکید بر نژادها و اقوام مختلف ایرانی روشها و راهکارهای پیشگیرانه بومی ارائه کند.
وی به روند تدوین و آماده سازی زیر ساخت برنامه مطالعات اشاره کرد و عنوان کرد: در گام نخست اساسنامه ها در مطالعات کشورهای دیگر از طریق جستجو در شبکه جهانی استخراج شد و کمیته های مشورتی تشکیل و پس از رایزنی های متعدد در کمیته علمی ساختار و ماموریت های شبکه های تحقیقاتی برنامه در شورای مدیران معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به تصویب رسید.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با اشاره به پرسشنامه ارزشیابی مطالعات کوهورت تصریح کرد: در ارزشیابی مطالعه بزرگ آینده نگر مبتنی جمعیت 11 پرسش اصلی شامل محقق شدن اهداف طبق مصوبات پروپوزال اولیه، پروتکل اجرایی مطالعه، مستندات و گزارشات دورهای جهت بررسی انطباق با پروتکل اجرایی توسط شورای راهبری، تضمین و کنترل کیفی بر اساس گزارش دورهای ناظر مطالعات، فراوانی جمعیت تحت پوشش مطالعه، مدیریت داده ها، مجموع محورها و فراوان افراد از دست رفته در پیگیری و برون دادهای علمی منتج از مطالعه با جزئیات و سوالات فرعی مورد پرسش قرار میگیرند.
در ادامه دکتر رسول یاراحمدی رئیس مرکز هماهنگی، توسعه و ارزیابی تحقیقات معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز به شرح برنامه های حمایتی مادی و معنوی که در سال جاری و آینده در دستور کار قرار گرفته اند، پرداخت و افزود: برنامه عملیاتی_راهبردی برنامه کوهورت تخصصی توسط مجری اصلی طرح ارائه شود. حمایت ویژه رئیس دانشگاه علوم پزشکی از برنامه کوهورت تحت پوشش الزامی است.
دکتر یاراحمدی در ادامه یادآور شد: اصل به اشتراک گذاری داده ها میان مراکز و دانشگاه های علوم پزشکی ضروری است که رعایت شود و تولید هم زمان داده های جدید در جهت وضع سیاستگذاری و تعیین نقشه راه تحقیقات سلامت محور از دیگر برنامه های معاونت تحقیقات و فناوری در جهت حمایت و ساماندهی این حوزه به شمار می رود.